Review Cresta CTP980 / CTP988 : feest der herkenning


Sinds kort (november 2012) biedt Cresta twee nieuwe tablet modellen aan: de Cresta CTP980 en de Cresta CTP988. Van Cresta hebben we de beschikking gekregen over een CTP988 (waarvoor hartelijke dank). Dat biedt ons de gelegenheid om deze tablet eens grondig aan de tand te voelen. Omdat de nieuwe tablets erg veel kenmerken delen met de CTP888 komen we er haast niet onderuit om vergelijkingen te trekken tussen het oude en het nieuwe model. En zo wordt dit welhaast een dubbeltest.

De CTP988 (rechts) naast de CTP888 (links): in eerste instantie geen verschillen te zien


Eerst iets over het verschil tussen de twee nieuwe modellen, de CTP980 en de CTP988. In essentie zijn dit dezelfde tablets met gelijke uiterlijke kenmerken en specificaties. Het enige verschil in specificaties is dat de CTP988 Bluetooth heeft en de CTP980 niet. Hierdoor natuurlijk ook een prijsverschil, en wel van 20 euro. De Cresta CTP980 wordt momenteel via Blokker aangeboden voor 199 Euro en de CTP988 wordt aangeboden voor 219,99 Euro bij Kijkshop.

De tablets worden aangeboden in Wit en in Zwart

CTP988 in Wit

CTP988 in Zwart


De eerste indruk die je krijgt bij een nieuwe aankoop is de verpakking en die ziet er degelijk en verzorgd uit. De tablet komt in een stevige kartonnen doos, waarin de tablet in een plastic tray ligt, verpakt in een stevige plastic envelop. Lichten we de tray uit de doos dan zien we daaronder de handleiding en extra karton waaronder twee USB kabels en de oplader liggen. Alle accessoires zijn netjes verpakt in plastic. Tot nu toe hebben we nog weinig verschillen ontdekt met de CTP888 want die is op exact dezelfde degelijke wijze verpakt.

 


Bekijken we de tablet dan ziet deze er op het eerste gezicht ook hetzelfde uit als de CTP888. Dezelfde zwarte rand om het even grote 9,7 Inch scherm met rechtsbovenin de 2 mega pixel front camera. Over het scherm zit een beschermfolie geplakt die netjes en strak op het scherm zit zodat we deze best kunnen laten zitten om het scherm tegen krassen te beschermen. Op de achterkant dezelfde aluminium plaat die de tablet gewicht en een degelijke indruk geeft maar zoals we van de CTP888 weten ook helaas een deel van het wifi signaal tegenhoudt. Ook op de achterkant zit een beschermende folie. Op de achterkant zijn verder type nummers gedrukt en aanduidingen bij alle knoppen en aansluitpunten. Helaas vallen de witte teksten op de aluminium achtergrond minder goed op, wellicht waren zwarte teksten hier beter geweest. Enkel verschillen met de CTP888 zijn hier wel te ontdekken: de 2 mega pixel rear camera zit iets verder omlaag, maar het belangrijkste verschil op de achterkant van de CTP988 is wel dat er vlak bij de aan/uit knop een klein gat zit waarin met een dun voorwerp geprikt kan worden om de tablet een ‘harde’ reset te geven. De CTP888 heeft een dergelijke reset mogelijkheid niet.

Reset gat van de CTP988

 


De grootste fysieke verschillen met de CTP888 ontdekken we evenwel in de zijkanten van de CTP988. Weliswaar een zelfde 1cm dikke zwarte kunstof rand maar deze is iets meer afgerond. Verder zitten de knoppen en aansluitpunten anders gerangschikt. Aan de smalle kant de aan/uit knop, aansluitingen voor de oplader, mini-HDMI, USB en OTG, micro-SD kaart en 3,5mm koptelefoon aansluiting en 2 speaker gaten. Opvallend ten opzichte van de CTP888 is de anders geplaatste aan/uit knop, de HDMI aansluiting (niet beschikbaar op de CTP888) en de grotere speaker gaten. We zullen merken dat de speakers van een betere kwaliteit zijn dan de CTP888, meer en ook beter geluid geven.

Aan de lange zijkant de volume +/- knop en de Escape (terug) knop. Opvallend hieraan is dat deze aan de andere zijde zijn geplaatst dan bij de CTP888. De + en – van de volume knop zijn op de CTP988 ook omgedraaid (+ rechts, - links) en dat voelt als een verbetering. Op de CTP888 zaten die altijd een beetje op een niet-intuitieve manier.

Op de CTP988 is geen microfoon gat meer te ontdekken. Mogelijk is deze achter een speakergat weggewerkt.

Zijkanten vergeleken: boven de CTP888, onder de CTP988

 


Bekijken we de meegeleverde accessoires nader dan bestaan deze uit 2 USB kabels: een korte en een lange, een boekje en de oplader.

De 2 USB kabels zijn niet hetzelfde, ze hebben niet dezelfde aansluitingen. De lange kabel bevat aan de ene zijde een male mirco USB aansluiting en aan de andere zijde een normale male aansluiting. Deze kabel is bedoeld om de tablet als media apparaat aan een PC te hangen. Hiervoor moet de micro USB aansluiting die op de Cresta aangegeven staat met 'USB' worden gebruikt.

De korte kabel bevat aan de ene zijde een male mirco USB aansluiting en aan de andere zijde een normale female aansluiting. Deze kabel is bedoeld om een media apparaat, bijv. een USB stick, aan de tablet te hangen. Hiervoor moet de micro USB aansluiting die op de Cresta aangegeven staat met 'OTG' worden gebruikt.

 


Opvallend aan de oplader is, is dat deze kleiner is dan die van de CTP888. De oplader van de CTP988 levert ook een andere spanning, namelijk 5V, 3A ten opzichte van 12V, 2A van de oplader van de CTP888. De opladers bevatten echter wel dezelfde ronde aansluiting. Mocht je beide tablets hebben, bestaat het gevaar dat je de verkeerde oplader op de tablet gebruikt. Oppassen dus!

Links de oplader van de CTP888 (12V), rechts van de CTP988 (5V)

 


In de MicroSD kaart sleuf kunnen microSD kaarten worden gestoken tot 32 Gb. Ik heb alleen een 16 Gb Sandisk geprobeerd en dat werkt goed. De SD kaart is goed lees- en schrijfbaar. Muziek draaien en films vanaf SD kaart kijken werkt prima.

Het boekje bij de CTP988 lijkt erg op dat van de CTP888 en is van dezelfde summiere kwaliteit. Sterker nog er komen enkele fouten in voor die doen vermoeden dat het een kopie van de CTP888 is die men naderhand heeft aangepast. Zo is de foto op de voorpagina van de CTP888 (te zien aan de plaatsing van de knoppen) en wordt bij taalinstellingen nog CTP888 genoemd. In de specificaties op de laatste pagina komen ook enkele ‘vergeten-aan-te-passen’ fouten voor. Beetje slordig. De handleiding is wel in vier talen (Nederlands, Engels, Frans en Duits) en dat is dan weer wel een pluspunt. Download hier de handleiding.

 


Tijd om de tablet eens aan te zetten. De CTP988 heeft hetzelfde scherm als de CTP888 en dat heeft prima specificaties. Het scherm is een 9,7 inch 4:3 scherm (identiek aan de Ipad 1 en 2), heeft een resolutie van 1024x768 pixels en is een capacitief IPS scherm. Dit betekent dat het reageert op aanraking (en niet op druk) en tevens dat het gevoelig is voor aanraking op meerdere punten tegelijk. Een capacitief scherm is over het algemeen te verkiezen boven het (ouderwetsere) resistieve scherm. IPS ('In Plane Switching’) betekent betere kleuren en een grotere kijkhoek dan een traditioneel LCD scherm. Leggen we de CTP988 naast de CTP888 dan zien we dat het CTP988 scherm iets koeler staat afgesteld (het wit gaat iets meer naar blauw toe, terwijl het op de CTP888 meer naar het rode toe gaat). Dit zal exemplarisch altijd wat verschillen en is niet overdreven of hinderlijk of zo.

De CTP988 (links) naast de CTP888 (rechts)

 


De CTP988 wordt geleverd met Android 4.1.1 Jelly Bean en dat is op dit moment (nov. 2012) de allernieuwste Android versie. De CTP988 heeft een DUAL core 1,6GHz Rockchip processor en daar werkt Jelly Bean met zijn scherm annimaties soepel en flitsend op. Voor de CTP888 heeft Cresta op dit moment nog geen officiele Android 4.1 beschikbaar (komt wel), maar de verwachting is dat de single core 1,2 GHz processor die de CTP888 heeft eigenlijk iets tekort schiet voor Jelly Bean. Niet gek is dat de algemene indruk is dat de CTP988 een stuk responsiever en sneller werkt dan de CTP888. Ook met spellen is dit goed te merken.

De Cresta CTP988 bevat een geheugen van 16Gb, en dat is dubbel zoveel als de CTP888. Van de 16Gb is ruim 500Mb gereserveerd voor de firmware en ongeveer 1 Gb gereserveerd voor programma’s. De resterende ruim 14 Gb (ook wel interne SD kaart genoemd) kan voor data en ‘programma’s op SD kaart’ gebruikt worden. Voor veel gebruikers zal dit al ruim voldoende zijn en de noodzaak van een extra externe SD kaart overbodig maken.


Geheugen indeling zoals Titanium Backup weergeeft.


De Cresta CTP988 wordt standaard geleverd met een aantal vooringestelde applicaties. De belangrijkste: Google play, File Explorer (om MicroSD, USB sticks ed te lezen), Internetbrowser, Mail, GMail, Google Maps, YouTube, Skype, Calendar (Agenda), E-Book reader, Movie Studio, APK Installer en Settings (om instellingen te wijzigen). Dat is genoeg om de belangrijkste dingen meteen te doen, en wat je mist haal je natuurlijk gewoon op in de Google Play store.

In de geinstalleerde software zijn geen tekortkomingen ontdekt zoals bij de eerste CTP888 test.


Standaard geinstaleerde applicaties

 


Als we in Settings naar "Over Tablet" gaan dan zien we de Android versie:


 


Verder kunnen we in de instellingen ook naar de Bluetooth instelling die op deze CTP988 aanwezig is (BT is alleen beschikbaar op de CTP988 en niet beschikbaar op een CTP980 en CTP888). De eerste tests wijzen uit dat het prima lukt om te koppelen met een (Samsung) telefoon. Hiermee zou je, als je 3G op je telefoon hebt, via 3G op je tablet kunnen internetten als je je telefoon als modem instelt. Dat kan onderweg handig zijn en maakt een 3G dongle (wat in principe ook kan) overbodig. Andere toepassingen zijn ook denkbaar: je zou met een bluetooth toetsenbord kunnen koppelen (sommige hoezen hebben er één ingebouwd) of met een bluetooth GPS kunnen koppelen en je tablet voor navigatie in de auto of voor geocaching of iets dergelijks kunnen gebruiken. In een later stadium wil ik de Bluetooth functie nog eens grondiger testen met verschillende apparaten en de resultaten op de website posten.


 


De HDMI aansluiting heb ik, wegens gebrek aan een kabel, nog niet kunnen testen. Maar ook hier zijn diverse instellingen te doen, zoals bijvoorbeeld de resolutie. Ook hier wil ik in een later stadium nog op terugkomen.

 


Het wifi signaal is op de CTP988 iets beter dan op de CTP888. Hierbij moet gezegd worden dat de CTP888 waarmee is vergeleken zelfs al gemodificeerd is met een betere wifi antenne. Dit doet vermoeden dat de CTP988 standaard al is uitgerust met een betere wifi antenne dan de CTP888 waardoor het signaal sterker is.

Een andere verbetering is de batterij die van 4000mAh naar 8000mAh. Dubbele capaciteit dus waardoor de tablet een stuk langer te gebruiken is voor opladen noodzakelijk is.

 Wifi analyzer toont signaal sterkte: links de CTP888, rechts de CTP988


Cresta heeft met de CTP988 en CTP980 haar tablet familie op een prima wijze gemodernieseerd. Net als de CTP888 zijn de nieuwe tablets met degelijkheid gemaakt. In die zin een feest der herkenning. Door de verbeterde prestaties is de gebruikerservaring echter een stuk verbeterd ten opzichte van de CTP888. De tablet reageert sneller en wordt daardoor voor veel spel apps aantrekkelijker. Ook de extra uitbreidingen zoals HDMI, meer geheugen, batterij met meer capaciteit en een sterker wifi signaal maken de tablet beter bruikbaar. De CTP988 heeft daarnaast ook nog bluetooth en dat kan handig zijn. Bedenk vooraf wel waar je de BT voor gaat gebruiken en of je deze echt nodig hebt, anders kan je geld besparen en de 20 euro goedkopere CTP980 aanschaffen. Voor mensen die nu een Cresta tablet willen aanschaffen zou ik aanraden om eerder voor de CTP980 of CTP988 te gaan dan voor de nog steeds te koop zijnde CTP888 omwille van de rijkere gebruikerservaring.

Inmiddels weet ik uit ervaring dat Cresta op een serieuze manier met de tablet markt bezig is. Men luistert serieus naar gebruikers(problemen) en probeert een oplossing te vinden. Men is over het algemeen erg coulant in het leveren van service. Indien noodzakelijk worden firmware updates gemaakt om bijvoorbeeld compatibiliteitsproblemen op te lossen. Cresta kan deze dan voor gebruikers installeren (tablet opsturen). Binnenkort hoop ik via deze website echter ook officiele firmware updates rechtstreeks aan gebruikers beschikbaar te kunnen stellen.

De Cresta tablets zijn te koop bij Kijkshop, Bart Smit en Blokker.

You have no rights to post comments