ROM Updates voor Cresta tablets

Android 4.0.3 upgraden van V2.10 naar V2.11


Mijn Cresta CTP-888 werd uitgeleverd met firmware (systeem ROM) "RK2918_ANDROID4.0.3-SDK_V2.10_20120205" inmiddels heb ik deze zelf geupgrade naar "RK2918_ANDROID4.0.3-SDK_V2.11_20120306". Deze 2.11 ROM biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de 2.10 versie.

Op de voordelen ga ik nog in, maar vooraf eerst enige uitleg:

Hoe check je je ROM versie?
Ga naar Instellingen op je Tablet. Klik op "Over Tablet" en kijk bij "Build-nummer".

Waar haal je een nieuwere ROM versie?
Op de Cresta website worden nog geen ROMs aangeboden voor hun tablets (mei 2012). We moeten dus ergens anders zoeken. Omdat de Cresta een tablet is die onder verschillende merknamen wordt aangeboden, kunnen we bij zo'n ander merk terecht. Een tablet die identiek is aan de Cresta CTP-888 is de Easypad 970. Hiervan kunnen we ROMs vinden op deze website. Hier heb ik gedownload "Upgrade 4.0 120330" onder de "EasyPad 970 Satellite" sectie. (Update: Als alternatief kan ook de versie van Viewpia worden gebruikt. Zie de update onderaan deze pagina.)

Hoe installeer je de ROM?
Er staat een goede beschrijving (engels of duits) bij de ROM op de website. Het komt erop neer dat je een driver installeert op je PC en er is een tool waarmee je de ROM op je tablet uploadt (allles zit in de ZIP die je downloadt). De tablet herstart en de ROM is geinstalleerd. Let op: alle data en instellingen op je tablet gaan verloren, dus maak eerst eventueel een backup.

Heb je nu nog een Cresta?
Ja en nee. De hardware is natuurlijk hetzelfde gebleven, maar software matig is het nu een Easypad 970 geworden. Dat wil zeggen: als je de tablet aan zet staat er Easypad op het opstart scherm. Als je de tablet met USB kabel aan de PC hangt, dan meldt de tablet zich op de PC als Easypad. En in het "Over Tablet" scherm bij instellingen op je tablet staat nu dat het Modelnummer "Easypad 970" is.

Heb je nu nog garantie op je Cresta?
Geen idee, dat moet je aan Cresta vragen. Misschien niet. Wat je in ieder geval hebt is een tablet die beter bruikbaar is.

Zijn er ook nadelen aan versie 2.11 ten opzichte van 2.10?
Heb ik nog niet ontdekt. Alle applicaties en alle functies die je eerst had krijg je weer terug.

En wat zijn nu de voordelen van 2.11 ten opzichte van 2.10?
1. GMail Calender synchronisatie die op versie 2.10 niet aangezet kon worden werkt nu wel.
2. het interne geheugen is uitgebreid naar 1GB (was ongeveer 500Mb)
3. het is nu mogelijk APPs op de SD card te installeren (kon eerst niet)
4. ondersteuning van 3G dongels zijn verbeterd
Verder kan ik nu ineens ook op mijn externe SD kaart schrijven op de tablet (kon eerst alleen lezen) maar dat ligt misschien aan het feit dat ik de tablet geroot heb.

Punt 1 vind ik persoonlijk een heel belangrijk voordeel. De agenda op mijn (Android) telefoon en de agenda in Outlook op de computer op mijn werk zijn allemaal gesynchroniseerd via mijn GMail account. Ik vond het dus knap irritant dat de agenda op mijn tablet hier niet mee gesynchroniseerd kon worden. Dat kan nu gelukkig dus wel met de v2.11 ROM.

Ook punt 2 en 3 geven de Cresta een hele belangrijke meerwaarde. Hier nog enige uitleg over:
De Cresta heeft een flash ROM geheugen van 8 Gb. Deze 8 Gb wordt onderverdeeld in 3 delen. Deel 1 bevat de Systeem ROM (zeg maar het besturingssysteem Android). In het 2e deel worden programma's geinstalleerd, dit wordt het interne geheugen genoemd. Het 3e deel is overige geheugen waarop programma's hun data kunnen schrijven, maar waar je zelf ook je zaakjes kwijt kunt zoals films, muziek, fotoos etc. Dit functioneert zoals normaal een SD kaart functioneert en wordt daarom de interne SD kaart genoemd.

Als je veel programma's wilt kunnen installeren op je tablet, dan is het dus belangrijk dat het 2e deel zo groot mogelijk is. Maar er schijnt een soort fysiek maximum aan te zitten van ongeveer 1,5 Gb (maak je het groter, dan krijg je problemen. Mij niet helemaal duidelijk waarom). Verder geldt natuurlijk dat als je het ene deel vergroot, een ander deel wordt verkleind want je zit aan het totaal van 8 Gb vast. Aangezien de systeem ROM (eerste deel) zo'n beetje altijd even groot is, gaat het dus om uitwisseling van ruimte tussen deel 2 en deel 3 van het geheugen.

In versie 2.11 is de ruimte voor programma's (deel 2) vergroot naar 1Gb, dit was ongeveer 500Mb. Die 500MB is echt veel te laag, ik liep er al snel tegenaan dat het interne geheugen vol was en ik eerst programma's moest verwijderen om nieuwe te kunnen installeren. Dus, er is in principe nu 2 keer zoveel ruimte gekomen om programma's te installeren op de tablet.

De geheugen indeling wordt als volgt weergegeven in "Titanium Backup" APP.

Geheugen indeling V2.10:

Geheugen indeling V2.11:

(Het "Ext. SD-kaart" geheugen is van een 16Gb MicroSD kaart die ik in het SD-kaart slot heb zitten).

Maar er is nog iets waardoor je veel meer programma's kunt installeren in versie 2.11. In principe ondersteunt Android 4 dat je programma's gedeeltelijk ook op SD kaart installeert (overigens moet het programma dat zelf ook ondersteunen). Deze functie zat echter nog niet in versie 2.10, maar is nu dus wel aangezet in versie 2.11. Hoe werkt dat dan? Ga naar de Instellingen van je tablet. Klik op "Apps". Kies de App die je wil verplaatsen. Als de App installatie op SD ondersteunt, dan is de knop "Verplaatsen naar SD kaart" zichtbaar en actief (deze knop was in 2.10 dus nooit zichtbaar). Klik op de knop en de App wordt verplaatst, naar het interne SD geheugen. Hiermee maak je dan ruimte vrij in je interne geheugen. Met dezelfde knop kan je later de App overigens ook weer terug plaatsen naar het interne geheugen.

 

UPDATE :

Inmiddels kan ik bevestigen dat de Firmware's van Viewpia TB110  ook werken op de Cresta CTP-888. Deze bevatten versie 4.0.4 van Android.

 

You have no rights to post comments