ROM Updates voor Cresta tablets

Ervaringen met custom ROM Evolution 2.0

Na het vervangen van de ROM op mijn Cresta CTP-888 met de 2.11 SDK versie was het tijd om ook eens een custom ROM te zoeken en uit te proberen. 26 mei 2012 is de Final versie van de custom ROM Evolution 2.0 versie uitgekomen. Deze ROM is door vrijwilligers/hobbyisten gemaakt voor de Cube U9GT2 tablet. Aangezien onze Cresta daarmee compatible is, kunnen we deze installeren.

Let op: Alles wat je hier leest werkt alleen op de Cresta CTP888. Zet deze ROM niet op een Cresta CTP810, dat werkt niet!

De Evolution ROM is hier te vinden. Ontwikkelingen gaan snel, dus staat er al snel weer een nieuwere versie. Lees goed de installatie instructies (Engels) dan kan er weinig mis gaan. Desalniettemin, als je deze ROM installeert dan op eigen risico. Er is nu ook een forum topic over de Evolution 2 ROM, lees dit ook voor de laatste ontwikkelingen.

De installatie liep bij mij zonder problemen. Wanneer de tablet na installatie opnieuw wordt gestart valt meteen op dat we in een setup wizard voor de tablet terecht komen. Met de setup wizard voer je direct de belangrijkste instellingen is, zoals je taal instelling, google account instelling, wifi instelling etc. Dit is een mooie toevoeging die een gemis is in de originele ROM versie!

Als de tablet dan eenmaal up en running is, dan zien we dat het aantal geinstalleerde applicaties beperkter is (bijv. "Video" ontbreekt) aan de andere kant zijn er een aantal Apps toegevoegd (CifsManager, NTFS Mount, SuperUser, Nieuws en Weer, Asus weather). Dit past in de doelstelling van de ontwikkelaars om overbodige sh*t zoveel mogelijk weg te laten, zoveel mogelijk te optimaliseren en enkele nuttige toevoegingen erbij te doen. Overigens worden enkele Apps en functies los uitgeleverd in een "optional apps" pakkage die je naderhand kunt toevoegen. Eén daarvan is de 3G dongel ondersteuning, omdat deze blijkbaar een substantieel batterij-drain veroorzaakte en lang niet voor iedereen nodig is. En wat je dan nog mist kun je natuurlijk via de Android store toevoegen.

Dit zijn de standaard Apps:

In het Over tablet scherm staat:

De geheugen indeling is tevens afwijkend van de oorspronkelijke ROM versies:

Ten opzichte van de V2.11 versie is de Systeem ROM ruimte kleiner (waardoor we meer over hebben voor programma's en data) en is de interne ruimte opgeschroefd tot 2 Gb (ten opzichte van 1 Gb in v2.11). Hierdoor hebben we dus twee keer zoveel ruimte voor Apps gekregen!

Enkele voordelen die ik verder tot nu toe ontdekt heb:

  • de tablet is meteen geroot wat je dan niet meer zelf hoeft te doen, we hebben dus meteen full access.
  • Android 4.0.4 dus de allerlaatste Android. Overigens is er niet bijster veel verschil merkbaar tov Android 4.0.3
  • ondersteuning voor USB harddrives (ik kan nu een 1Tb harddrive aansluiten op de OTG poort, werkt prima)
  • met de toegevoegde asus weatherwidget heb je het lokale weer op je home screen, leuk.
  • het geluid is goed verstaanbaar, veel luider dan met de staandaard ROM's
  • met de Cifsmanager zou je toegang tot gesharede drives van je PC moeten kunnen krijgen (heb het nog niet geprobeerd)

en verder, niet direct merkbaar, bevat deze ROM versie allerlei optimalisaties die performance verbeteringen en voorkomen van batterij-drain zouden moet geven.

Tot nu toe draait de Evo 2.0 ROM erg stabiel bij mij (veel stabieler dan de laatste Beta versie die ik ook had geprobeerd, gaf bij mij o.a. geluidsproblemen en liep soms vast). Wat mij betreft is de Evolution 2.0 tot nu toe de beste ROM voor de Cresta.

Mochten er updates zijn, post ik ze hier...

UPDATE 31-5-2012: Inmiddels is er al weer een nieuwere versie van de ROM beschikbaar. In de 2.0 versie waren wat problemen met PDF readers. Inderdaad crashte bij mij de Adobe Reader ook steeds. Maar door deze App via de Android Store te updaten was het probleem meteen verholpen. Verder heb ik nog geen problemen ondervonden met de 2.0 ROM en ga ik daarom nog niet updaten.

You have no rights to post comments