Wat is rooten en waarom zou je het doen?


Rooten zorgt ervoor dat je 'root' toegang krijgt tot je Android toestel/tablet. De 'root' is als de Administrator-account op een Windows machine (ook wel aangeduid als su, of superuser). Als de tablet niet is geroot kun je alleen met een 'guest' account op je tablet werken. Hierdoor heb je beperkte rechten om bepaalde aanpassingen te doen aan de tablet. Dat geldt ook voor applicaties die je draait, deze hebben beperkte rechten en daardoor zijn de mogelijkheden beperkt. Met rooten kun je, of applicaties die je draait, dus volledige toegang krijgen tot de mogelijkheden van je tablet.
Bepaalde applicaties, met name bepaalde tools, vereisen dat ze root rechten hebben om goed te kunnen werken, bijvoorbeeld "Titanium Backup", hiermee is een volledige backup van je tablet te maken.

Je kunt vanuit een standaard tablet geen andere versies van Android erop zetten buiten de provider/leverancier om. Wil je nou toch een andere/betere/mooiere/snellere versie van Android op je tablet hebben dan moet je dus een zogeheten 'custom-ROM' op je tablet kunnen zetten. Ook daar heb je root rechten voor nodig want de fabrikant/provider laat niet zomaar toe dat jij andere software op je tablet zet.

Je kunt je tablet rooten, zonder er een andere androidversie op te moeten zetten, maar wel met het voordeel dat je applicaties kunt draaien waarvoor je root moet hebben ... dan hou je dus gewoon je Android versie die je nu ook al hebt.

Aan de andere kant, als je geen apps gebruikt waar 'root' voor nodig is, en je bent happy met je androidversie zoals die nu op je tablet staan...dan hoef je niet te rooten. Nergens voor nodig dan.

Bedenk verder nog dit voordat je gaat rooten: Het rooten van een Android tablet is niet illegaal maar het kan zijn dat de fabrikant de garantie op een geroote Android tablet laat vervallen vanwege de systeemwijzigingen die je hebt aangebracht. Aan de andere kant heeft de 'root'-software (zoals SuperOneclick) vaak wel een mogelijkheid om het rooten later ongedaan te maken (zgn. unrooten). Zorg dat je de keuze voor het wel of niet rooten wel overwogen maakt.

You have no rights to post comments